בין הספה לספסל

היא יושבת על הספסל וצופה בהם עם הילדים שלהם – אוחזים בידיהם, יושבים לצדם, מקשיבים להם , ועיניהם נודדות הרחק. אולי לימים שבהם עוד לא היו הורים, אולי לימים שיבואו- כשהילדים יגדלו והם ישובו סוף־סוף אל אותו חופש אבוד.

הם, שרק לא מזמן יצאו למסיבות וקרעו את העולם, נראים בעיניה כמעט בדיוק אותו דבר – אותם צעירים בני עשרים, רק עם עולל או שניים.

אז, היא הייתה זו שצפתה בהם מהצד, בולעת את חירותם בעיניים מקנאות בזמן שטיפלה בשתי בנותיה. חני, הפסיכולוגית, אמרה לה אז: "חכי, יום יבוא ואת תקרעי את העולם, והם יחליפו חיתולים." ״כשתהיי בת ארבעים ואחת, רות כבר תהיה בת עשרים. ילדונת," אמרה לה בחיוך.

זה לא נשמע לה אז כמו "ילדונת", וגם עכשיו לא. היא תמיד הרגישה זקנה. כל החיים הופתעה לגלות במראה אישה צעירה יותר ממה שהרגישה בפנים.

ומאז  אותו רגע אצל חני על הספה לבין הספסל הזה השנים חלפו – רגע ועוד רגע, ועוד אחד – היו בהם בדידות, שמחה, התרגשות. הכל מכל כל.

האם היא קורעת את העולם? אינה יודעת. מה שבטוח הוא שהעולם קורע אותה.

והם באמת עסוקים – בחיתולים, חוגים, ערבי הורים. בזה חני צדקה.

מה ששנאה במיוחד לאורך השנים היה אלה שאמרו לה "תיהני, זה חולף כל כך מהר."

איזו הנאה, ואיזה נעליים, חשבה.

היה קשה.

היו רגעים של שמחה וודאי, אבל ההנאה – לרוב לא הייתה בתוך הרגע עצמו, אלא נשזרה בחוט דק במבט לאחור, כשמשהו ביכולת המופלאה של  הזיכרון מצליח לעדן את הכאב.היום־יום עצמו היה מורכב מדי בשביל תווית כזו פשוטה כמו ”הנאה“, וגם עכשיו, הוא ממשיך לשאת את אותו אופי מורכב, כאילו דבר לא השתנה מלבד הכל.

מה הייתה אומרת עכשיו לאותם הורים צעירים, שעיניהם נודדות רחוק?

לא "תיהנו מכל רגע", כי היא יודעת שגם אם ממש ינסו לא יצליחו. זה בא והולך ובטח לא כשמישהו אומר שכך ראוי להיות. לא, היא תגיד שהזמן – הוא השקרן הכי גדול שהיא פגשה.

וגם התודעה – מספרת סיפור תמידי על "אז" ו "אחר כך.

גם כשכבר אין חיתולים. אין הבדל מהותי בין הרגע ההוא לזה. התודעה נותרת זהה.

ואולי, אולי תגיד להם:זה לא החופש שאתם מתגעגעים אליו, זו לא תקופה מסוימת. זו תודעה מסוימת – כזו שלא ממתינה לדבר, שלא תלויה בתוצאה,פשוט חיה.ותודעה כזו, משהלכה, אינה שבה.

 ועתה – נמצאת אצל הילדים שלכם.

יַלְדָּה זְקֵנָה

תָּמִיד הָיִיתִי הַכֹּל בַּבַּת אַחַת.יֶלֶדָה, נַעֲרָה, מְבֻגֶּרֶת, זְקֵנָה.עַכְשָׁיו, בְּעֵינֵי הָעוֹלָם, אֲנִי "מְבֻגֶּרֶת".אוּלַי יִתְמַזֵּל מַזְלִי,וּמִישֶׁהוּ יִרְאֶה אֶל תּוֹךְ נַפְשִׁי וִיבִּין אֶת גּוֹדֶל הַטָּעוֹת. "חֲבֵרִים, זוֹ לֹא מְבֻגֶּרֶת," יִכְרִיז."זוֹ יַלְדָּה." וְאָז יַהֲסֵס, וְיֹאמַר:"בַּעֲצֶם — זְקֵנָה." וּלְבַסּוֹף יַכְרִיעַ:"יַלְדָּה זְקֵנָה." וּמִשְׁלֹא יַצְלִיחַ לַיֵּשֵׁב אֶת הַסְּתִּירָה שֶׁבְּתוֹכֹו,יַקוּם וִילֵךְ.

קרא עוד »

לַהֲבָה בְּקֻּפְסָה

מַה עוֹשָׂה לַהֲבָה,שֶׁהוּכְנְסָה אֶל תּוֹךְ קוּפְסָה? מְצַמְצֶמֶת אֶת עַצְמָהּלִנְקוּדָּה —קְטַנָּה,קְטַנָּה. וּדוֹלֶקֶת.כָּכָה.בְּשֶׁקֶט.בְּקָטָן. מִבַּעַד לַחֲרָכִים,צוֹפָה בַּלַּהֲבוֹת מְרַקְּדוֹת —וְדוֹמַעַת.דִּמְעוֹת זְעִירוֹת,זְהִירוֹת,שֶׁלֹּא יְכַבּוּ אֶת שֶּׁנוֹתַר מִמֶּנָּה. מַזְכִּירָה לְעַצְמָהּ,הַשְׁכֵּם וְהַעֶרֶב: אֶת שֶׁהָיְתָה,וְאֶת שֶׁהִינָה —לַהֲבָה.

קרא עוד »

פִּיטְבּוֹל

אֶתְמוֹל, לִרְגָעִים, הַחַיִּים נִרְאוּ אַחֶרֶת.כְּאִילוּ הַתּוֹדָעָה קָפְצָה לִמְקוֹם חָדָשׁ, וְהַכֹּל נִרְאֶה מִזָּווִית אַחֶרֶת לְגַמְרֵי. לְעִתִּים נִדְמֶה לִי שֶׁהַחַיִּים בְּכְלָל מִתְרַחֲשִׁים בְּמָקוֹם אַחֵר לְגַמְרֵי מִזֶּה שֶׁהָעַיִן רוֹאָה, הַרְחֵק מִן הַסִּפּוּר וַעֲמוֹק בְּתוֹךְ הַתּוֹדָעָה שֶׁצוֹפָה בּוֹ. וְאֵיפֹה “אֲנִי”? רֶגַע אֶחָד הַמְּצִיאוּת נִדְמֵית צָרָה כָּל כָּךְ; הַתּוֹדָעָה נִנְעֶלֶת עַל מַה שֶּׁחָסֵר, כְּמוֹ פִּיטְבּוֹל

קרא עוד »